FINDIK HASADI BAŞLIYOR

FINDIK HASADI BAŞLIYOR

FINDIK HASADI BAŞLIYOR

FINDIK HASADI BAŞLIYOR

Trabzon´da fındık hasadı başlıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 8 Ağustos´ta Trabzon´daki örnek bahçede fındık toplayarak sezonu açacak.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden ve farklı sistemlerle dikimi ile oluşturulan Örnek Bahçelerin bir kısmında bu yıl ekonomik fındık hasadı yapılacak.

ÖRNEK BAHÇEDE FINDIK HASADI
Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere sektörle ilgili bazı kurum ve kuruluşların katkıları ile Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak birlikte proje 2014´de uygulamaya konuldu.  Tüm Türkiye´ye örnek olan proje kapsamında kurulan 63 bahçenin bir kısmında fındık tahmin edilen zamandan önce, 6 yılın ardından ekonomik olarak ürün vermeye başladı. Üreticinin gereken önemi gösterdiği için 2 yıl öncesinden de fındık alınmaya başlayan bahçelerin bazılarında dönüm başına verim 200 kilograma kadar çıktı.

VERİMİ ARTTIRMAK İÇİN ÇABALIYORUZ
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, borsa olarak verim ve kaliteyi arttırmak için 15 yıldan beri çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.
Başkan Ergan; ?Dönüm başına üretimin son yıllar ortalaması ile 60-70 kilograma kadar indiği Trabzon´da yaşlanmış bahçelerin sökülerek yeniden, tek dal, ikili, sıralı ve aşılı fidan gibi farklı sistemlerle dikilmesi ile soruna çare arayıp örnek olmaya çalıştıklarını, bunda da başarılı olduklarını söyledi.?

FINDIK HASAT VE İHRAÇ TARİHLERİ BELİRLENDİ
Öte yandan 2019 yılı mahsulü hasat ve ihraç tarihleri, Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü´nce oluşturulan komisyon tarafından belirlendi.

Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu´nun verdiği bilgiye göre bölgelerin durumuna göre hasat başlangıç tarihleri şöyle oluştu; 
Sahil Kesiminde: (0-250 metre arası rakım) 7 Ağustos 2019´da.
Orta Kesimlerde. 251-500 metre arası rakım) 15 Ağustos 2019´da.
Yüksek kesimlerde: (500 metre ve üzeri rakım) 22 Ağustos 2019´da.
Fatma KARAHASANOĞLU