ESNAFTA İŞLER KARIŞIK

ESNAFTA İŞLER KARIŞIK

Kültür balığı fiyatlarındaki artışın işlerini olumsuz etkilediğini belirten Ertuğrul Tüfekçi; ?Giderleri karşılama düşüncesi esnafı mecburen farklı arayışlara itti.?

ESNAFTA İŞLER KARIŞIK

Kültür balığı fiyatlarındaki artışın işlerini olumsuz etkilediğini belirten Ertuğrul Tüfekçi; ?Giderleri karşılama düşüncesi esnafı mecburen farklı arayışlara itti.?

Balık ticaretinde yaşanan zayıflık esnafı alternatif arayışlara iterken, bunlardan biri de balıkçı bir geleneğin Maçka´daki temsilcisi olan ve yıllarını bu mesleğe adayan Ertuğrul Balıkçılık sahibi Ertuğrul Tüfekçi oldu.

BALIĞIN TADI YOK
Denizde av yasağının başlamasıyla birlikte kültür balıklarına kalan tezgâhlarMaçkalı balıkçıların yüzünü güldürmüyor.
Gerek sayının azlığı gerekse fiyatların yüksekliği yüzünden zor günler geçiren esnaf, giderlerini karşılamak için farklı arayışlara yöneliyor.
Yıllardır Maçka halkına balık yediren, balıkçı bir kültürün Maçka´daki temsilcisi Balıkçı Ertuğrul Tüfekçi, kültür balıklarının genellikle emek ve yem verilerek balık çiftliklerinde ya da denizlerdeki kafeslerde yetiştirildiğinden oluşan masraftan dolayı ederinin yüksek çıktığını söyledi.

MASRAFLAR ÜST ÜSTE BİNİYOR
Bu durumun işlerine de olumsuz yansıdığını dile getiren Ertuğrul Tüfekçi, çiftliklerde yetiştirilenbalıkların yetişme aşamasında rol alan tesislerin gerek personel giderleri gerekse kira giderleri olmak üzere birçok masraf kalemini balık fiyatına yansıtmak zorunda kaldığını ifade etti.
Kültür balıklarının popülasyonu doğal ortamlarda değil de üretim tesislerinde arttırmanın çok büyük masrafa neden olduğunu bunun da balık fiyatlarına yansıdığını belirten Tüfekçi; ?Kültür balıkçılığında, personele ve masrafa dayalı üretim sistemi geçerli. Burada tesisin kirası, vergisi, çalışanın sigortası/maaşı, harcanan yakıt, tüketilen yem vb. gibi giderleri eklediğinizde ortaya çıkan rakam büyük oluyor. Bunu ürettiğiniz balığadâhil ettiğinizde ise ister istemez fiyatlar yükseliyor. Vatandaş da fiyatından dolayı balığı tercih etmeyince biz balıkçılar da ortaya çıkan durumda farklı alternatiflere yönelmek zorunda kalıyoruz.? diye konuştu.

BALIKÇI KAVUN KARPUZ SATIYOR!
Yıllardır Maçka halkına balıkçılıkla hizmet eden balıkçı Ertuğrul Tüfekçi, kültür balığında yaşanan yüksek fiyatların halkın ayağını çekmesi üzerine, yıllardır yaptığı işe ek olarak kavun karpuz işine girdi.
Yıllardır işini sürdürdüğü balıkçı dükkânının önünde kavun karpuz satışı da yapan Ertuğrul Tüfekçi;?Benim dükkânım kendime ait o bakımdan avantajım var görülebilir. Ancak çalışma şartları aynı olmayanlar var! Dükkân kirası, vergisi, personelin sigortası/maaşı, işini çevirebilmek için bankadan aldığı kredi var. Bunlar üst üste birikince çareyi farklı arayışlarda buluyoruz. İşimizi ayakta tutabilmek için farklı işleri de yapmak zorunda kalıyoruz. Normalde balığın adedi çok ve fiyatı ucuz olsa benim kavun karpuzla ne işim olur. Ancak içinde bulunduğumuz durum bizi buna zorluyor.? diyerek içinde bulunduğu durumunu gözler önüne serdi.
Ali TİRİTOĞLU