ÇİLİNGİR KAPIDA KALDI!

ÇİLİNGİR KAPIDA KALDI!

Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak yeni sektörlerin oluşmasıyla eskiyi arar hale gelen çilingirler yaşam savaşı veriyor!

ÇİLİNGİR KAPIDA KALDI!

 

Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak yeni sektörlerin oluşmasıyla eskiyi arar hale gelen çilingirler yaşam savaşı veriyor!


Son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji, buna bağlı olarak yeni sektörlerin oluşması ve yeni ürünlerin piyasayı etkisi altına alması anahtarcılık sektörünü de etkilemiş durumda. Halk arasında çilingir diye tabir edilen Trabzon´daki birçok anahtarcı artık işlerinin eskisi gibi olmadığından yakınırken, bunlardan biri olan Rüştü Arslan, sektörün eski günlerini aradığını söyledi.

 

8 M²´LİK DÜKKÂNDA EKMEK KAVGASI

Trabzon Ortahisar ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Zeytinlik Mevkii esnaflarından 49 yaşındaki Rüştü Arslan, 32 yıldır sürdürdüğü mesleği sayesinde evlenip çoluk çocuğa karışırken, 1997 yılından beri işlettiği yaklaşık 8 metrekarelik dükkânından elde ettiği gelirle de çoluk çocuğunun rızkını çıkardı.

1985 yılında başladığı anahtarcılık mesleğinden eline geçen para ile geçimini sağlayan Rüştü Arslan 1997 yılında Cumhuriyet Mahallesi Zeytinlik Mevkii´nde açtığı dükkânı sayesinde elde ettiği kazancın bugünlerde eskisi gibi olmadığından yakındı.

 

MESLEKTE 32 YIL

Tam 32 yıldır büyük uğraş verdiği mesleği eskisi gibi rağbet görmese de şükrü dudaklarından eksik etmeyen Rüştü usta, her türlü kilit tamiri, anahtar çoğaltma, anahtarları kaybolan ev ve araçların kapılarının açılması gibi işlerin yanı sıra, çakmak dolum ve tamiri işiyle de uğraşıyor.

 

NEREDEYSE HERŞEY ELEKTRONİK

Sektörün eskisi gibi rağbet görmese de yine de varlığını sürdürdüğünü belirten anahtarcı Rüştü Arslan, bununla birlikte eskiden ellerinden geçen birçok işin azaldığını söyledi.

?Eskiden Doğan, Kartal gibi Tofaş marka araçlar ile DOC marka kamyonetlere anahtar yetiştiremezken, şimdi bu araçların çoğu İmmobilizer denen araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik devre sistemine döndü. Haliyle artık insanlar eskideki gibi araç anahtarı için bize gelmiyor.?diyen Rüştü Arslan, konutlarda da durumun yavaş yavaş bu yöne doğru kaydığını belirtti.

 

YENİ KONUTLARIN ÇOĞUNDA ELEKTRONİK KİLİT TERCİH EDİLİYOR

Eskiden düz anahtarlar kullanılırken, bilyeli modelin çıkmasıyla bir dönem bu anahtarlara yoğun ilgi gösterildiğini söyleyen Rüştü usta, artık bunlarında yerini elektronik kilit sistemine bıraktığını söyledi.

Rüştü Arslan, halkın refah seviyesi yükseldikçe tercihlerinin de değiştiğini belirterek; ?Yeni yapılan konutların çoğunda elektronik güvenlik sistemi ve buna bağlı kilit sistemi tercih ediliyor. Artık insanlar anahtarı tutup çevirmektense, kredi kartı gibi sok çıkar yaparak ya da otoların çoğunda olduğu gibi bir düğmeyle kapılarını açıp kapatabiliyor.? dedi.

 

DÜZ ANAHTARLAR HALA REVAÇTA

Bununla birlikte halkın çoğu asgari ücretle geçinen insanlardan oluştuğu için tercihlerinin klasik düz anahtar olduğunu söyleyen Rüştü usta, 10 ya da 20 yıl sonra bunlarında yerini tamamen elektronik kilit sistemine bırakabileceğini sözlerine ekledi.

Ali TİRİTOĞLU