?BİZDEN KORKMAYIN!?

                ?BİZDEN KORKMAYIN!?

Hiç kimseden yapmadıkları bir işin karşılığını almayacaklarını belirten İşadamı Ömer Tüfekçi; ?İnsanlar bize danışmaktan çekinmesin, bizden korkmasın!? dedi.

                ?BİZDEN KORKMAYIN!?

Hiç kimseden yapmadıkları bir işin karşılığını almayacaklarını belirten İşadamı Ömer Tüfekçi; ?İnsanlar bize danışmaktan çekinmesin, bizden korkmasın!? dedi.


         2015 yılında ?Maçka Emlak´ olarak açtıkları dükkânlarını, 2017 yılının ikinci ayında Maçka World Gayrimenkul İnşaat olarak hayata geçiren işadamı Ömer Tüfekçi, bugüne kadar gelinen süreçte yaptıkları çalışmalar ve karşılaştıkları durumlarla ilgili geniş çaplı bir değerlendirmede bulundu.
Gazetemiz Maçka Haber´e yaptığı değerlendirmede, tüm gayelerinin Maçka´yı daha da güzelleştirmek olduğunu söyleyen Maçka World Gayrimenkul ve İnşaat sahibi işadamı Ömer Tüfekçi, bunun için önceliğin vatandaşı bilgilendirmek olduğunu ifade etti.

TÜM DERDİMİZ MAÇKA!
?Kurulduğumuz günden itibaren tüm gayemiz Maçka olmuştur. Maçka´da yaptığımız inceleme ve araştırmalar insanların gayrimenkullerini daha çok alıp satarak ya da kiralayarak değil de, Maçkalı hemşerilerimiz için, kendi insanlarımız için, bir hekim gibi birlikte olduğumuz birkaç saati nasıl güzelleştirebiliriz, Maçka´yı nasıl daha güzel hale getirebiliriz. Bunun kaygısı içindeyiz. Maddiyat ikinci planda ancak sistem bizim için ilk plandadır. Bize gelen müşterimize ilk sözümüz ?Hoş geldiniz, yapmak istemiş olduğunu işin evrakı nerede? Telefonda bile bize sorulan soruya cevabımız; ?lütfen tapu fotokopisini yollayın!´
?E şurası benimdir ne kadar eder veya burası kardeşimindir ne kadar eder gibi cümlelere hiç bir zaman itibar etmiyoruz. Evrak gelir, bizler bu evrak üzerinden araştırıp sistem üzerinden bakarak gerekli takipleri yaparak insanlara yardımcı olmaya çalışırız. Emlak zihniyetiyle başlayıp aynı zihniyetle yola çıkmak istiyoruz. Şimdi bir yeri satarken bizler önümüze çıkacak olan çıkması muhtemel olan zorlukları göz önüne alarak, yapacağımız inşaatta da o zorlukları düşünüp hesaplayarakhareket etmek istiyoruz. O zorluklara karşı çözümler arayarak yola çıkmak istiyoruz. Yapılacak olan inşaatta zamanında planlama şekilleri, konum şekilleri, imkânsızlıklar gibi ihtimallerin tamamını düşünerek harmanlayarak ilk önce fikirlerimizi beyan edeceğiz.?

?ÖNCE DİNLİYOR, SONRA KONUŞUYORUZ!?
?Hastasına bakan doktor gibi davranıp önce dinleme anlayışıyla hareket edip yaptığımız işimizin doktoru olmaya çalışıyoruz. İşimizin bileni olmaya çalışıyoruz, bilmek için anlamaya çalışıyoruz. Doktorun hastasına; ?Lütfen bana derdinizi anlatın. Önce derdinizi bir dinleyeyim gerekli tetkikleri yapıp ona göre bir reçete yazayım.? demesi gibi hareket ediyoruz.
Nasıl bir yer, nasıl bir ev ve nasıl bir arazi. Ne konumda ne durumda ve ne kadar bir bütçesi var? Müşterilerimiz bize bunları anlatıyor. Biz dehesabımızı buna göre yapıp nihai kararı yine müşterilerimizin takdirine bırakıyoruz.
Bizim için gerçekçi hareket etmek. Bu bakımdan rakamların gerçekçi olması çok önemli bizim için. Bizim işimiz müşterimizin evine resimlik yollayıp çıkacak nabza göre hareket etmek değil. Bizim işimiz bize gösterilen o gayrimenkulün ilk önce bir fiyat analizini yapmak, onu fiyatlamak ondan sonra onun araştırmasını yapıp ondan sonra müşterimize sunmaktır. Gerek alıcı için gerekse satıcı için bu durum geçerlidir.
Bir müşteri hepimizin çok iyi bildiği bir binayı ya da binadaki bir daireyi bile bize satmak için getirdiğinde ?Bu bina şu eder ya da, binadaki daire şu eder´ deme şansımız hiçbir zaman olmaz. Biz belirli bilgi, doküman ve cihazlarla hareket ederiz.?

?ADIM SAYARAK ÖLÇMÜYORUZ!?
?Biz gidip de adım sayarak yer ölçmüyoruz. Lazer metremiz var! Duvardan duvara metresini çıkartıyoruz. Kullanım alanını hesaplıyoruz. Ve müşterimize de sunarken brütü ve neti olarak sunuyoruz. Yani her 3+1 150 m² değildir. Her 2+1 de 70-80 m² değildir.
Onun projesi ona göre hazırlanmış ona göre yapılmıştır. İyi bir proje ve iyi bir mimarla çalışan müteahhit iyi bir ev çıkartır! Ama tabii ki herkesin işini çok iyi bilmesi gerekiyor. Biz müşterilerimize o zihniyetle yaklaşıyoruz. Her zaman söylediğimiz şudur; ?Efendim, malın alıcısı ve satıcısıdır parayı veren ve alan. Biz aracılık yaparız. Emlak Gayrimenkul için söylüyorum. Biz bir ürünün üzerine fiyat koymayız, pazarlık payı koyarız, opazarlık payını da alıcı ve satıcı arasında en yumuşak şekilde sunarız. Biz sadece alıcı ve satıcıdan olmak üzere %3´lük komisyon bedellerimizi alırız.
Bizim iş ahlakımız en iyisini yapmaya yöneliktir. Hiçbir müşterimizin gayrimenkulünü parasını beraber koyarak almadığımız için hiçbir gayrimenkulü de buna satılacak ya da şu fiyattan satılacak diye söylemeyiz. Biz ancak fikir beyan ederiz. Bir müşterimiz gelir, bazen 150 bin TL´lik bir yeri 120 bin TL söylediği zaman daireye veya araziye bakıp fiyat belirleriz ve deriz ki; Bu fiyatlar ışığında bu düşüktür. Ama bazı müşterilerimiz gelir 150 bin TL´lik yere 200 bin TL fiyat biçtiği zaman ?Efendim malın sahibi sizseniz tabii ki ama bu m²´ye bu fiyat çoktur! Gerçek fiyatı bu olmalıdır!´ şeklinde beyan ederiz.?

MAÇKA´DA ÇARPIK YAPILAŞMA!
Maçka´da karşılaştıkları en büyük sorunun yıllardır süregelen çarpık yapılaşma olduğunu belirten Ömer Tüfekçi; ?Yıllar önce yapılmış, yıkılması gereken ama yıkılmaya kıyılamamış binalar. Kentsel dönüşüm yapılması gereken binalar. Bir inşaatçı olarak en çok üzüldüğüm nokta şu; ?yarım kalan yapılaşmalar!´
Bir turizm beldesi olarak bizim beldemizin en önde gitmesi gereken şeyi görselliktir. Nasıl ki dışarıda bir akşam yemeğine çıkmadan önce ilk önce duş alıp dişlerimizi fırçalar temiz ütülü elbiseler giyeriz. Bu vaziyeti üstümüze yansıtmaya çalışırız. Yani cebinde parası olan belli güzellikleri görmek için dolaşan insanlar sizinle bir buluşma sağlıyor. Sadece ülkemizden değil, Avrupa´dan ve dünyanın birçok yerinden insanlar beldemizdeki güzellikleri görmek için Maçka´ya geliyor.
Nasıl ki bir buluşmaya giderken randevulaştığımız kişiye saygı ifadesi olarak kişisel bakımımıza özen gösteriyorsak, ilçemizi görmeye gelenlere de bu saygıyı göstermemiz gerekiyor. Bu ülkemizde kanayan bir yara! Binalarımızın genellikle ön yüzü harika, yan yüzü karkas vaziyette!Binamız karkas, çatısı uçmak üzere oysa içine günde 300-400 kişi giriyor vs. Bu bakımdan bizler, Maçka World Gayrimenkul ve İnşaat olarak tamamlayacağımıza inanmadığımız tamamlayamayacağımız hiçbir projeye başlamak istemeyiz. Projenin başlama ve bitiş tarihi oynamaz. Birçok müşterimizin söylediği şey şu; ?Biz buradan alırız ama bize hep bir yıl dediler iki yıl dediler beş yıl da bitti üç yılda bitti.´
Bizlerin önceliği insanların mutluluğudur. Sadece cebini doldurmak için değil, insanları mutlu etmek için hareket eden aracı kurumuz. Bazı kişiler emlakçı parası diyerek uzak durur. Bazı kişiler de direkt emlakçıya gelir çünkü tertip ve düzen vardır. Biz bir yerin bir kurumun işleyişini bilmek zorundayız. Müşterimize bunu anlatmak zorundayız.?

?HİÇ SORUN YAŞATMADIK!?
?Alım satım işinde daha sonra sorun yaşamamak isteyen çoğu müşterimiz bizimle irtibat halindedir. Biz kurulmuş olduğumuz zaman itibariyle iki buçuk yıla yaklaşıyoruz. Biz bu iki buçuk yıllık sürede hiçbir müşterimize sorun yaşatmadık. Çünkü bize göre parasının tamamını ödeyen müşteri tapusunu almalıdır! Eğer tapusunu almayacaksa biz o işe girmeyiz. Tabii ki herkes ev sahibi olacak. Tabii ki herkesin kredi çekme durumu olmuyor, herkes kredi çekemiyor. Bu sefer de müteahhit arkadaşlarımız var. Müteahhit arkadaşlarımızın topraktan satışları var! Maçka´da Maçkalı olup da birbirini tanımayan pek kimse yok! Çoğu müteahhit arkadaşlarımız var ki kendileri dedelerinden daha eski atalarından beri bu topraklarda yaşıyorlar. Haliyle herkes birbirini tanıyor, o nedenle güvenilemeyecek hiçbir şeyin olduğunu düşünmüyoruz. Ama nasıl ki, bir kredi kartının ödemesi geciktiğinde bize üç dört mesaj gelir hatırlatma unutmama adına! Burada yapılan işlerde de bir otokontrol sistemi vardır ve devreye girer. Yani, denetlemelerin yapılması lazım! Sadece parayı verdim tapuyu aldım yok. Bunun asansörü var mı, yangın merdiveni var mı, otoparkı var mı??

?SUÇU KENDİMİZDE ARAMALIYIZ!?
?Mesela Maçka´da sadece 2 binada kapalı otopark var! Biri Eyüp Efendi İş Merkezi, diğeri İpek Evler. Bu konuları konuşmazsak çözüme hiçbir zaman ulaşamayız.
Maçka iki dere arası bir vadi ve Maçka´da trafik sorunumuz var park sorunumuz var!
Bunun için sadece belediyeyi suçlayamayız ya da bazı kurumları suçlayamayız ?bize otopark yeri göstermiyorsun, otopark yapmıyorsun!´ diye. Kendimizde arayacağızsuçu. Biz yaptık da ruhsat mı alamadık. Biz otopark projesi çizdik de herhangi bir kurum bize; ?Ya sen bunu yapma´ mı dedi? Bir binada nasıl oturanlar varsa, ofis yerleri varsa, bunun altına otoparkı da olmalı. Gayrimenkul satıcısı olarak bizim için hiçbir sorun yok. Ancak sormalıyız, yapılacak olan bir evin otoparkı var mı, yangın merdiveni var mı? Maçka´nın sağı solu dağ, bu nedenle bina yapıldığında çoğunlukla bir yanını dağa yaslamak zorunda kalıyor. Burada da yüzde 80 binalarda karanlık oda problemimiz var! Yani eğer siz bir binada çift daire yapıyorsanız, arsanın tamamına kurulum yapacağım diyorsanız, o zaman sadece önden ve arkadan ışık görebilirsiniz, binanızın yanlarına diğer binalar yerleşecektir. Eğer bunu göz önüne alıyorsanız o zaman o odalarda ışık bulma şansınız fazla olmayacak. Maçka´da bulunan Eyüp Efendi İş Merkezi bu projelerden en güzelidir diyebilirim. Çünkü bu binada 50 küsur ofis-işyeri ve 12 daire var. Burada inşaat şirketi şöyle bir planlama yapmış. Çatıya dairelerin ışık alabilmeleri için binanın ortasına cam tavan yapmış, ışık koridoru oluşturmuş.

?BİTİŞİK BİNALARDA IŞIK KORİDORU!?
Baktığımızda binada her katta 4 daire var ancak hiçbir dairede karanlık nokta yok. Çünkü binanın ortasına yapılan ışık koridoru yaklaşık 80 m²´lik bölüm sadece ışık koridoru olarak bırakılmış. O 80 m²´lik bölümü diğer dairelerle birleştirip daha büyük daire çıkartabilirlerdi ama burada bu fedakârlığı yaparak ve aynı zamanda binanın altına otopark koyarak binayı zaten özelleştirmiş. Ve en güzel binalardan biri haline getirmiş. Birçok yapıda bunu kullanmak gerekiyor. Tabii ki arsa az ve pahalı. Her geçen gün rakamlar yukarıya doğru çıkıyor. Arsamız yok maliyetler yükseliyor, haliyle yeni yapılan binalarda konuşulan bazı oranlar, yüzdeler mevcut. Gelir sahibi en iyi yüzdeyi almak istiyor ve anlaşma yapılıyor. Bina yapılmaya başlandıkça ortaya çıkan bazı maliyetlerden bazı sorunlardan dolayı maalesef müteahhit bakıyor ki yapmış olduğu sözleşme, yapmış olduğu anlaşma kendine zarar getirmekte. Bu sefer de iş yavaşlıyor,iş bitmiyor.
Yani bu ihtimaller en başından hesap edilip yapılmalıdır. Çok iyi planlama yapılmalı. Yıllık veriler belli. ?Ben seninle anlaşma yaptığımda sana 5 daire verecektim. İş bitti ama ben sana şimdi ancak 3 daire verebilirim.´ diye bir anlaşma bir sözleşmede olma şansı yok! Tabii ki bölge olarak, ilçe olarak bildiğimiz eksikleri kendimiz tamamlarsak işler düzelir ve ilerleme şansı olur. Bizler kendi işimizi en iyi şekilde yapmakla mükellefiz ve bu işi yaparken de eksik noktaları bulmaya çalışıyoruz, kendi adımıza kendi eksiklerimizi bulmaya çalışıyoruz.

?YAPMADIĞIMIZ İŞİN KARŞILIĞINI ALMAYIZ!?
Daha önce belirttiğimiz gibi, insanlar bizden çekinmesin, insanlar bizden korkmasın. Biz kimseden yapmadığımız bir işin karşılığını almadık ve almayız. Biz eğer müşterimizin bir ürününün satar pazarlarsak ondan bir ücret talep ederiz. Eğer müşterimiz bizimle bir sözleşme bir anlaşma yapıp ve o sözleşme o anlaşma içerisinde tek başına hareket etmediği sürece biz müşterimizden hiçbir zaman bir şey talep etmiyoruz.
Zamanından önce de gelip, ?ben artık satmayacağım!´ dediğinde ?tabii ki efendim´ diyerek konuyu kapattık. Ama bu yere bir müşteri bulmuşuzdur ve yeri tam satacağınız anda mal sahibi müşteri ?hayır ben satmak istemiyorum´ demişse o zaman müşteriye yerin istediği rakama satılmak üzere olduğunu söyleriz. O zaman müşterimiz bize ?masrafınız nedir?´ diye sorduğunda yaptığımız masraflar işte reklam giderleri ulaşım gibi talep etmişizdir. Bunun dışında biz Maçka World Gayrimenkul İnşaat olarak kimseden ekstra bir şey ne talep ederiz ve ekmemişizdir.

?DOĞRU ZAMAN, DOĞRU TESPİT, DOĞRU EKİP!?
Çalışma prensibimiz şudur: Bir müşteri bize gelir tapusunu sunar, yerle ilgili bir fiyat belirleme çalışması yaparız ve sözleşme yaparız müşterimizle. Bu sözleşme genelde bir yıllıktır. Bu sözleşme dâhilinde biz müşterimizin ürününü pazarlamaya çalışırız. Çünkü bizim bölgemiz sadece yazları o da kısa bir zaman içerisinde dolup taşan bir bölgedir. Bize gelen müşterilerimiz bize ürününü sunar ve kısa bir zaman içerisinde kalır ve gider.
Üç aylık veya altı aylık sözleşmeler yapma şansımız olmuyor. Asgari bir yıllık bir çalışma yapıyoruz. Bu zaman içerisinde de ürününü satmaya çalışıyoruz. Ama her zaman bir ürün doğru fiyat tespitiyle satılır. Tabii ki inşaat şirketimiz Maçka World Gayrimenkul, yapmış olduğu bilgi araştırmasıyla emlakte olduğu gibi ilk önce teknik verileri toplayıp araştırma yaparak iş yapmak isteriz. Burada da belirlemiş olduğumuz arazilerimiz, sahip olduğumuz arazilerden de yapacağımız bir villa kent projemiz var! Bu projemizi 2017´nin sonlarına doğru hazırlayacağımızı belirtmiştik, yine aynı şekilde şuanda proje çizim aşamaları bitmek üzeredir. Tabii ki ilçemizin, ilimizin ve ülkemizin refah durumu, işleyiş anlayışı ve piyasaların durumları bunları etkileyen faktörlerdir. Eğer piyasalar zorla dönen bir durumdaysa siz Anka Kuşundan bir proje yapsanız bu aşamada zorlanırsınız. Doğru zaman, doğru tespit, doğru ekip ve iyi bir çalışma ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu yıl içerisinde PR çalışmamız başlayacaktır.

?ELİMİZDE BİRÇOK PROJE VAR!?
Tabii 2015´in son zamanlarında emlak ofisimizi açarken de aynı zamanda 2015 Eylül ayında 100 yıllık süreçte 6 kuşak geriden gelen varislerimize ait bir yerin çalışmasıyla başladık. Bu işe başlarken kolay olmayacağını anlamıştık çünkü bir kuşak gerideki sülaleleri bile bilemezken, buradan altı kuşak gerideki sülalelerin (soyadının olmadığı zamanlardan bahsediyoruz) uzun çalışmalar ve uzun uğraşlardan sonra 2016 yılının Eylül ayında veraset ilamlarını bitirdik. 2017´de de bu yerlerle ilgili karayollarıyla ilgili adli davalarımız devam etti. 1 Eylül 2017´de bu dava tamamlandı. Maçka Konaklar Mahallesi´ne çıkan tünel ağzındaki arsanın kamulaştırmasını gerçekleştirdik. 385 kişiye varislik derecelerine göre herkese bilirkişiler tarafından paylaşımı yapıldı. Bilakis ben işin her şeyiyle ilgilenerek kimsenin hakkının zayi olmaması için uğraş verdik ve nihayetinde bunu başardık. Bunun gibi sorunları sıkıntıları olan projeler var elimizde yine onlar üzerinde çalışıyoruz.
Sadece intikal yapılmamış arazisi olup değil,aynı zamanda arazisinin bakımını yapmayıp ormanlığa kalan, arazisi üzerinden yüksek gerilim hattı geçen vb. gibi birçok projeler mevcut. Birçok iş alanında elimizden geldiğince bize gelen bize başvuruda bulunan vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Biz de bilgiyi sunmak bilgiyi anlatmak bedava. Biz, alım-satım işiyle ilgili bir konuşma yaparken kimseden bir danışmanlık ücreti almıyoruz. Biz, bir alım satım olduğunda ancak hakkımız olan miktarı talep ediyoruz. Ama bilgilenmek dünyanın en güzel şeyi!Ben bütün vatandaşlarımızın bilgilenmesi taraftarıyım. İnsanların aklında eksik bir şey ve soru işaretleri kalmamalı. Bunun için ilgili kurumlarımız mevcut! Bir derdi olan vatandaşlarımızın bu kurumlardan bilgi almalarını salık veririm.?
Son olarak kapılarının 7/24 prensibine göre her zaman açık olduğunu belirten Maçka World Gayrimenkul ve İnşaat sahibi işadamı Ömer Tüfekçi, Maçka World Gayrimenkul ailesi olarak tüm vatandaşlara sağlıklı ve mutlu yıllar temennisinde bulunurken, insanların bilgi almak ve danışmak noktasında kendilerine başvurmaktan çekinmemelerini istedi.