BEBEK İÇİN EN İYİ BESİN ANNE SÜTÜDÜR

BEBEK İÇİN EN İYİ BESİN ANNE SÜTÜDÜR

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, tüm dünyada kutlanan ?Emzirme Haftası´nda bebeklerin en az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesine vurgu yaptı.

BEBEK İÇİN EN İYİ BESİN ANNE SÜTÜDÜR

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, tüm dünyada kutlanan ?Emzirme Haftası´nda bebeklerin en az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesine vurgu yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tüm dünyada her yıl Ekim ayının ilk haftasında kutlanan ?Emzirme Haftası´ ile ilgili olarak ilimizde de çeşitli şekillerde bilgilendirmede bulunuldu.

BEBEKLERDE ANNE SÜTÜ ŞART

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada Ekim ayının ilk haftası olan 1-7 Ekim tarihlerine dikkat çekerek, bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Bebeklerin doğumdan itibaren 6 aylık olana kadar tek başına anne sütü ile beslenmesi ve bebekler için sonrasında ise ek besinlerle birlikte olmak şartıyla en az 2 yaşına kadar da anne sütü ile beslenmeye devam ettirilmesinin önemine değinen İl Sağlık Müdürlüğü,  uygulamanın Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da önerildiğini kaydetti.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ?Bu amaçla ülkemizde anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak için her yıl Ekim ayının ilk haftası ?Emzirme Haftası´ olarak kutlanmaktadır.


ANNE SÜTÜ İDEAL BİR BESİN KAYNAĞIDIR
Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen kolostrum (ağız sütü) bebeğin ilk aşısı niteliğinde olup, yüksek protein ve vitamin içeriği ile bebeğin beslenmesini sağlayarak ishal, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara karşı korur. Anne sütü ile beslenen çocuklarda "aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bronşit,  ishal, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıklar" daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde kanser görülme oranının daha düşük olduğu bilinmektedir. Ayrıca anne sütü bebekler için sindirilmesi kolay bir besin olduğu için bebekler sık sık emme ihtiyacı duyar ve daha iyi kilo alırlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde karın ağrısı ve gaz sancısı daha az sıklıkta görülmektedir. Anne sütü bebeğe özel bir süt olduğu için bebeğin beslenmesinde bütün ihtiyaçlarını karşılayan bir besindir. Bebeğin ayına ve gelişim sürecine uygun salgılanır.

BEBEĞİN DURUMUNA GÖRE FARKLILIK GÖSTEREN SÜT
Örneğin ilk ayla üçüncü aya göre içeriği farklılık gösterir. Bebek prematüre doğmuşsa barsak yapısını olgunlaştıran ve bebeğin hızlı büyümesini sağlayan etmenleri daha uzun süre ihtiva eder. Bebeğin ruhsal gelişimi ve anne bebek arasındaki iletişim konusunda önemlidir.  Emzirme döneminde sütün bebeğe yeterli olması için annenin bu konuda kaygılı olmaması ve bebeğini sık sık, her ağladıkça emzirmesi gerekir.

İlk 6 aylık emzirme döneminde bebeğe mama, şekerli su ve diğer besinler verilmemelidir. Sadece anne sütü bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yeterlidir. Emzirmenin bebeğe faydaları olduğu gibi anne içinde önemlidir. Doğumdan hemen sonra bebeğini emziren annelerde rahim normal boyutlarına daha hızlı dönerek kanama riskini engeller. Emzirme annenin kalori yakmasını sağlayarak doğum öncesi kilosuna dönmesine yardım eder. Yumurtalık ve göğüs kanseri risklerini, kemik erimesini azaltır.?


ANNELER YARDIM ALMALI 
Anne sütünün erken kesilmesinin veya erken dönemde ek besinler verilmesinin sık rastlanan nedenini, ?annelerin emzirmede güçlüklerle karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilememeleri veya sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleri? şeklinde açıklayan İl Sağlık Müdürlüğü, annelerin ve anne adaylarının bu konuda mutlaka Aile Hekimlerinden yardım almaları gerektiğinin altını çizdi. Emzirme konusunda annelerin desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu belirten Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasını şöyle sürdürdü;
?Her annenin sütü bebek doğmadan oluşur. Sütün akması için bebeğin en kısa sürede emzirilmesi gerekir. Bebeğin anneyle aynı odada kalması emzirme için önemlidir.


Emzirirken Nelere Dikkat Edilmeli;

Basit bir kural gibi gözüken ellerin yıkanması, bebeğin mikrop almasını ve hastalanmasını önlemede oldukça etkili ve önemli bir yöntemdir.

Meme başı sorunlarını önlemek için bebeğin memeye iyi yerleşmesi ve etkin emmesi sağlanmalıdır. Meme başına, emzirmeden sonra annenin bir damla sütü sürülerek kuruması beklenmeli ve öyle kapatılmalıdır. Karbonatlı su, sabunlu su kullanmak çatlaklara ve yaralara neden olduğundan kullanılmamalıdır.

Anne sütünün yeterliliği en kolay çocuğun kilo almasından anlaşılır. Sağlıklı bir bebek anne sütü yeterli ise doğumdan 6 aya kadar her ay ortalama 500gr alır. Sütünüzün yetmediğini düşünüyorsanız ek bir şey başlamadan önce mutlaka Aile Hekiminize başvurun.
Unutmayın Bebeğiniz İçin En İyi Besin Anne Sütüdür.?
Fatma KARAHASANOĞLU