16-22 Ekim 2017 tarihlerini kapsayan hafta ülke genelinde ?Ürün Güvenliği Haftası? olarak kutlanacaktır.

16-22 Ekim 2017 tarihlerini kapsayan hafta ülke genelinde ?Ürün Güvenliği Haftası? olarak kutlanacaktır.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ HAFTASI

ÜRÜN GÜVENLİĞİ HAFTASI

16-22 Ekim 2017 tarihlerini kapsayan hafta ülke genelinde ?Ürün Güvenliği Haftası? olarak kutlanacaktır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet ŞAFAK 16-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Ürün Güvenliği Haftası nedeniyle yapılacak olan etkinliklerle ilgili bilgi verdi.

 ?Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün piyasadaki denetimleri Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Bakanlık olarak Ülkemizin 81 ilindeki İl Müdürlüklerimiz ve 700´e yakın sayıdaki denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız.

Denetimlerde öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgeler incelenmekte; denetçilerimiz tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderilmekte ve bu işlemler sonucunda güvensiz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabilmektedir.

 Bakanlığımız denetimleri, güvenlik kriterlerini dikkate almadan merdiven altı olarak tabir edilen şekilde üretim yaparak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ve ayrıca haksız rekabet ortamı oluşturan firmalarla mücadele amacını taşımaktadır. Bu nedenle; ürün güvenliği ve PGD faaliyetleri doğrudan cezalandırmayı hedef almak yerine üreticilerimizi bilinçlendirerek güvenli bir piyasa oluşturmayı ve vatandaşlarımızı yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflemektedir. Bakanlığımızın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan ve/veya güvensiz ürün arz edenler hakkında ise gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

Bizler Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak bize ulaşan her türlü ihbar ve şikâyeti soruşturuyoruz ve şikâyet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikâyet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede; Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikâyet formu, Alo 130 Şikâyet Hattı ile ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazılacak bir dilekçe ile vatandaşlarımız bizlere ulaşabilir.

Vatandaşlarımızın güvenli ürünleri kullanması, bu ürünleri tercih etmesi ve güvensiz ürünler konusunda farkındalığa sahip olması ise en az yapılan denetimler kadar etkili ve önemlidir. Bu gerekçeyle, hem piyasaya arz edilen ürünleri kullanan vatandaşlarımız hem de üreticilerimizi daha yakından bilgilendirebilmek için her yıl bir haftayı Ürün Güvenliği Haftası adı altında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine ayırıyoruz. İl Müdürlüğü olarak, hafta kapsamında ilimizde ürün güvenliği konusundaki bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. 18 Ekim 2017 tarihinde Ortahisar Hasan Ali Yücel İlkokulunda, 19 Ekim 2017 tarihinde Ortahisar Kanuni İlkokulunda öğrencilerimize yönelik bilinçlendirme sunumları gerçekleştireceğiz. 17 Ekim 2017 tarihinde 14.00-16.00 saatleri arasında ise Milli Eğitim Ek Bina Toplantı Salonunda ürün güvenliği bilincinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda kamu  kurum ve kuruluşlarına yönelik ?Ürün Güvenliği ve Asansörlerde Periyodik Muayene´ konulu bir konferans düzenlenecektir. Konu ile ilgili görsel materyaller kullanılarak yapılacak olan faaliyetimize ilgili tüm kesimler davetlidir? dedi.