SAATÇİLİK CAN ÇEKİŞİYOR

          SAATÇİLİK CAN ÇEKİŞİYOR

Teknolojiyle sürdürdüğü savaşını kaybetmek üzere olan saatçilik mesleği, en büyük darbeyi Çin malı ucuz saatlerden alıyor

               SAATÇİLİK CAN ÇEKİŞİYOR

Teknolojiyle sürdürdüğü savaşını kaybetmek üzere olan saatçilik mesleği, en büyük darbeyi Çin malı ucuz saatlerden alıyor


               Bir zamanların olmazsa olmaz meslekleri arasında yer alan saat tamirciliği, teknolojinin gelişmesiyle can çekişir hale gelirken, özellikle Çin malı ucuz saatlerin piyasayı doldurması sebebiyle sadece pil tak-çıkar işiyle uğraşmak zorunda kalıyor.
Mesleğin ilk zamanlardaki itibarının kalmadığını, vatandaşın yeri geldiğinde tamir edilebilecek kurmalı saatleri değil de ucuz olması sebebiyle genellikle Çin malı ürünlere yöneldiğini söyleyen Erol Tosun, 25 yıl önce başladığı bu mesleği artık eskisi gibi yapmaz olduğunu söyledi.

MECBURİYETTEN!
Trabzon Maçka ilçesinde ağırlıklı olarak kuyumculuk işiyle uğraşan, saat tamirciliğini de bu işin sanatına değer verenlere olan saygısından sürdüren Maçka Kuyumculuk ve saatçilik sahibi Erol Tosun, bu mesleğe 25 yıl önce başlamasının da mecburiyetten kaynaklandığını ifade etti.
?İlçede saatçi yoktu, insanlar genellikle yurtdışından hediye olarak gelen ya da Hac ve Umre ziyaretinden gelirken getirilen saatleri kullanıyordu. Ancak çoğu mekanik olan bu saatleri o zaman tamir edecek kimse yoktu Maçka´da. Ben de bunun üzerine Trabzon´daki saatçileri mesken tuttum ve ısrarla gidip gelerek bu mesleğin ustalığını ve inceliklerini öğrendim!? diyen Erol Tosun, 25 yıl önce başladığı bu mesleği ara sıra da olsa, kurmalı eski tip saatleri olanlar sebebiyle sürdürüyor.

BAŞIMIZI KALDIRAMAZDIK!
Eskiden saat tamirciliğinin ilçede çok önemli olduğunu hatırlatan Erol Tosun; ?Eskiden saat tamir işi neredeyse bütün günümüzü alırdı. Günümüzde elektronik saatler çıktıktan sonra kurmalı saatlere ilgi kalmadı. Şimdi sadece pil değişimi yapar olduk!? dedi.
Pilli saatlerin cazibesinin insanları çektiğini, birçok modeli olduğunu söyleyen Erol Tosun, buna rağmen çoğunluğunun tamir edilemediğini, bunun da kullan-at kültürünü yaygınlaştırdığını dile getirdi.

ARTIK HERKES SAATÇİ!
Artık herkesin saat satar hale geldiğini vurgulayan Erol Tosun, ?Saatçilik mesleği diye bir şey kalmadı, hemen herkes saatçi oldu. Çoğu Çin malı olan saatler de ucuz! Tamiri olmasa da fiyatından dolayı neredeyse herkes eskisini atıp yenisini alır hale geliyor. Sadece mekanik olanlar tamir ediliyor, onu da bu zamanda genellikle eskiler taşıyor.? diyerek 25 yıl önce başladığı mesleğin bugünkü fotoğrafını gözler önüne seriyordu.
Ali TİRİTOĞLU