?BUNUN ADI İNFAZ!?

          ?BUNUN ADI İNFAZ!?

Orhan Oltan´ın bir süre önce fındıktan çekilme kararı alması üzerine DKİB´den yapılan yazılı açıklamada Oltan´a yapılanlar ?İnfaz´ olarak değerlendirildi!

          ?BUNUN ADI İNFAZ!?

 

Orhan Oltan´ın bir süre önce fındıktan çekilme kararı alması üzerine DKİB´den yapılan yazılı açıklamada Oltan´a yapılanlar ?İnfaz´ olarak değerlendirildi!

 

               Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Orhan Oltan´a yapılan muamele dolayısıyla açıklama yaptı. DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk fındığının kaybedilen duayenlerinin geri kazanılması gerektiğini belirtti.
Oltan Gıda´nın kurucusu ve sahibi Orhan Oltan´ın bir süre önce fındıktan çekilme kararı alması ve bunu açıklamasının ardından meydana gelen şok etkisi devam ederken, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yayımladığı açıklama ile buna sebep olan unsurları eleştirdi.
            DKİB´den yapılan açıklamada Orhan Oltan gibi değerlerin korunması ve desteklenmesi gerektiğini dikkat çekilirken, şu ifadelere yer verildi;
?Bilindiği üzere ülkemizin en geleneksel ve %100 net döviz girdisi sağlayan ihraç ürünü olması yanında, Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisine de en önemli girdiyi sağlayan, halkın geçim kaynağı olan fındık, maalesef yanlış bilgi ve yanlış mülahazalarla manşetlere konu edilmekte ve bu yanlış eksik bilgiler bu sektöre yıllarını veren firmalarımızı, değerli şahsiyetleri gönülden yaralamaktadır. Hepimizin de bildiği gibi hammadde niteliğinde olan ve Ülke olarak da hammadde olarak tüketemediğiniz ürünler, ancak ve ancak dış satım yani ihracatla değerlendirilmekte ve bu durumda da fiyat oluşumları global piyasalardaki talep durumuna göre şekillenmektedir.

YÜKSEK FİYAT TERCİH EDİLMİYOR!
Hiçbir ülke, hele hele ikame edilebilecek alternatifi olan bir ürünü sürekli yükselen fiyattan talep etmediği gibi ikame ürünlere göre daha yüksek fiyatı olan bir ürünü de hiçbir şekilde tercih etmemektedir. Ekonominin kuralı olarak bir ürünün fiyatı arz ve talep ekseninde şekillenir. Elbette ihracatçılar olarak kendi ülkemizin ürününü en yüksek fiyattan değerlendirmek isteriz. Ancak karşınızda alıcı var ve alıcıda en makul fiyattan ürün almak istiyor. Bunun yanında, fındıktaki alım fiyatlarını devletin popülist politikalarla yüksek fiyattan belirlemenin, müdahalenin son bulduğu 2001 yılı sonrası, fındıktaki fiyat oluşumu tamamen piyasanın, yani arz ve talep dengesinin ekseninde belirlenir bir duruma gelinmiştir. Hal böyle iken Bölgemiz ekonomisine, ihracatına ve istihdamına büyük katkı sağlayan, bu uğurda ömrünü tüketen, saçını beyazlatan önemli şahsiyetler ve firmalar, fındıktan ve ekonomiden hiçbir haberi olmayan kesimler tarafından yanlış ve eksik bilgilerle karalanmakta, haksızlığa uğratılmakta, şevkleri kırılmakta ve haklarında kamuoyuna yanlış bilgi aksettirilmektedir.

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMIYORUZ!
Hele Bölgemiz gibi değerine sahip çıkmayan, ancak kaybettikten sonra değeri, kıymeti anlayan bir kültür anlayışımız, yıllarca Karadeniz bölgesine büyük zarar vermiş ve birçok değerli şahsiyet bu şekilde küstürülmüş ve doğup büyüdüğü geliştiği, gönül verdiği toprakları terk etmek zorunda kalmıştır. Bu durumdan sonuçta kaybeden Bölgemiz olmuştur. Ancak hala bunu anlamamış olduğumuz açıkça görülmekte ve bindiğimiz dalı kesmeye aynı hızla devam etmekteyiz. Küstürülen değerli iş adamlarımız yatırımlarını başka bölgelere kaydırmış, Bölgesine adeta küsmüştür. Bunda kaybeden acaba kim olmuştur, kendimizi hele hele kamuoyuna bilgi aktarma görevi olan kesimlerin çok iyi düşünmesi gerekir.?
Ali TİRİTOĞLU